Konfigurátor LISTA  

 

 

 

 

LISTA - dílenská a skladovací zařízení

Švýcarská firma Lista je známá po celém světě svým systematickým řešením problémů v oblasti provozního, skladovacího a kancelářského zařízení (skříně Lista). Moderní výrobní závody firmy Lista se nacházejí nejen ve Švýcarsku, ale i v Německu a v USA. Firma nabízí své výrobky a poradenské služby prostřednictvím svých zastoupení v celé Evropě.

Kvalitní výrobky jsou nabízeny v následujících oblastech:

Zásuvkové skříně
NC úložné systémy (vozíky, skříně, držáky nástrojů)
Pracovní stoly
Skladovací skříňky (materiálové a stroje skříně)
Zásuvkové a těžkozátěžové regály
Dělící a organizační materiál
Dynamické skladovací systémy

 

Zásuvkové skříně Lista

Výrobní program firmy Lista je velmi obsáhlý. Zahrnuje výrobky pro nejrůznější potřeby a nabízí bezpočet kombinačních možností pro individuální provozní požadavky. Originální a dosud technicky nepřekonané zařízení představují hlavně skladovací systémy. Vysoký standard zpracování, bezvadná kvalita materiálu a téměř neomezená variabilita provedení zaručují bezpečné uložení jakéhokoli skladovaného materiálu.

Základem skladovacích zařízení jsou zásuvky Lista z vysoce jakostního ocelového plechu. Zásuvky se pohybují po vodicích lištách, které se montují (zasunují) bez užití šroubů do nosníků zásuvkové skříně. I při nejvyšším zatížení se zásuvky pohybují lehce, tiše a bez vzpříčení. Podle určení, druhu a hmotnosti materiálu je možné použít jednoduchý nebo plný výsuv. Zásuvka s plným výsuvem má nosnost až 200 kg. Zásuvky jsou uvnitř vybaveny průběžným štěrbinovým profilem, který převratným způsobem umožňuje libovolné členění zásuvky pomocí dělicího materiálu, což přispívá k optimálnímu využití každého skladovacího prostoru. Všechny předměty tak dostanou svá přesně vymezená místa. Zároveň mají uživatelé dokonalý přehled i o té nejmenší součástce. Firma Lista nabízí široký sortiment dělicího materiálu, přičemž rastr zásuvek je u všech typů stejný, s roztečí mezi jednotlivými drážkami 17 mm. Proto je možné použít stejný dělicí materiál ve všech zásuvkách.

Sériově vestavěné blokování zásuvek zajišťuje, že lze vysunout vždy jen jednu zásuvku. Opatření slouží k tomu, aby se skříň pod vahou materiálu nepřevrátila.

Madla zásuvek jsou zapuštěná, v jedné rovině s čelní stranou skříně a mají velká pole pro popis obsahu zásuvky. Madla jsou také opatřena bočními kryty a nemají na sobě žádá ostrá místa, aby byl obsluhující personál chráněn před zraněním. Všechny zásuvkové skříně lze centrálně uzamknout. Poslední novinkou je centrální uzamykání pomocí elektronického zámku s dálkovým ovládáním.

Zásuvkové skříně se dodávají v sedmi různých šířkách, dvou hloubkách a několika výškách. Jejich povrch je odolný proti nárazům. Každou skříň lze velmi jednoduše předělat na pojízdnou. Zásuvky mají jištění proti samovolnému výsuvu.

Systémy pro všechny požadavky

Ve výrobním sortimentu firmy Lista jsou také pracovní stoly, materiálové a strojní skříně s křídlovými, posuvnými nebo roletovými dveřmi, šatní a kancelářské skříně, počítačové skříně, nejrůznější regály a skladovací a transportní systémy.

Lista například nabízí několik typů osvědčených transportních vozíků, kompletně vybavených nastavitelnými policemi, výměnnými rámy, vsuvnými rámy a držáky pro nástroje. Transportní vozíky slouží k bezpečné přepravě nástrojů a přispívají k rychlejší a racionálnější výměně nástrojů při výrobě. Při změně výroby může být systém kdykoliv dovybaven.

K přehlednému uložení nástrojů pro CNC stroje jsou nejvhodnější strojní skříně s variabilním vnitřním vybavením, které je podobné jako u transportních vozíků.

Počítačové skříně chrání citlivé zařízení ve výrobě před prachem, nečistotou a nepovoleným přístupem. K dispozici jsou tři velikosti skříně pro různé individuální nároky.

Systém Lista nezná hranice mezi obory. Její posuvné regály mohou sloužit k úspoře skladovacích prostor v archivu, knihovně, lékárně, muzeu nebo ve skladu náhradních dílů.

Princip je jednoduchý: Jednotlivé skříně se pohybují lehce na kolejničkách, přisunou se k sobě a otevře se pouze ta, ve které je hledaná věc. Firma myslí i na obory, kde se pracuje s velmi těžkými předměty. Těžkozátěžové regály s výsuvem mají nosnost až 1000 kg.